Responsive, lightweight, fast, synchronized with CSS animations, fully customizable modal window plugin with declarative state notation and hash tracking.
Please click “OK” to allow audio playback
MM-kisoissa Nina Sundell toimi nuorten U21 maajoukkueen kakkosvalmentajana. Kuva: Andre Vandal / Ringette Canada
Nuorten maajoukkueen johtoryhmä muuttuu alkavalle kaudelle, kun Helsinki Ringeten edustusjoukkueen päävalmentaja Nina Sundell ryhtyy kipparoimaan U21-maajoukkuetta.
Nina Sundellin ringettekokemusta voi luonnehtia hyvällä syyllä vähintäänkin kohtuulliseksi.
Kuva: Jouni Valkeeniemi / Pakkalan mediatalo
– Aloitin ringeten noin 12-vuotiaana Jääkissoissa ja siirryin siitä Helsinki Ringette/Pitaan. Naisten SM-sarjaa pelasin ensimmäisen kerran kaudella 1995. Silloin valmentajanani olivat ensin Jussi Voutilainen ja sitten Lyndsay Wheelans. Arvostan heitä molempia edelleen suuresti ja he ovat vaikuttaneet myös omaan tekemiseeni. Olen ollut onnellisessa asemassa, sillä minulla on ollut todella hyviä valmentajia, jotka ovat vaikuttaneet siihen, millainen valmentaja minusta on tullut, Sundell miettii.
Pelaajauransa Sundell päätti 2015, jolloin Helsinki Ringette nousi takaisin SM-sarjaan.
Uransa aikana Nina Sundell on edustanut Helsinki Ringetteä, EKS:aa ja Hyvinkää Ringetteä. Pelaaminen on antanut hänelle ennen kaikkea suuren määrän ystäviä, mutta myös muuta on jäänyt mieleen.
– Pelaajana ja valmentajana eläminen ja joukkueeseen kuuluminen ovat hienoja asioita. Tappiot, voitot, epäonnistumiset ja onnistumiset koetaan yhdessä. Yhteenkuuluvuuden tunne ja asioiden jakaminen on jotain ainutlaatuista. Pelaajana hienoin saavutukseni on Suomen mestaruuden voittamiseen johtaneen pelin ratkaiseminen jatkoajalla. Valmentajana parasta on huomata, kun onnistunut opettamaan pelaajan ajattelemaan itse ja tekemään omia ratkaisuja, jotka hän kysyttäessä osaa myös perustella, Sundell pohtii.
Nina Sundell näkee pelaajataustan tärkeänä, muttei autuaaksitekevänä osana valmentamista.
– Pelaajatausta helpottaa valmentamista, muttei tee kenestäkään automaattisesti hyvää valmentajaa. Tekemällä oppii, mutta valmennuskoulutuksilla on tosi iso merkitys valmentajaksi siirtymisessä. Lajitietämystä on toki, mutta harva pelaaja on pelannut kaikkia pelipaikkoja, miettinyt, miten vaikka viisikkotasolla puolustetaan tai mitkä kaikki asiat vaikuttavat siihen, mikä taktiikka kannattaa missäkin tilanteessa valita. Myös taitojen opettaminen ja fysiikkavalmennus vaativat osaamista. Kaikkea ei voi tehdä niin kuin on itse joskus tehnyt, hän luonnehtii.
Analyyttisena mutta keskustelevana valmentajana tunnettu Nipsu on koulutukseltaan biotieteiden maisteri, mutta nyt hän opiskelee fysioterapeutiksi, vetää Helsinki Ringeten valmennuspäällikköyden ohella yleisurheilutreenejä ja on mukana URHEAn iltapäivätoiminnassa.
Ringettevalmentajana Nina on ollut vuodesta 2015 lähtien. Hän on kulkenut valmentajan polun E-junioreista ikäluokka kerrallaan B-junnuihin. Nyt hän valmentaa Helsingin SM-sarjajoukkuetta.
Sundell on käynyt läpi ringeten lajikoulutuksien II- ja III-tasot, Pelaajasta valmentajaksi (URVA) -koulutuksen sekä valmentajan ammattitutkinnon (VAT). Lisäksi loppusuoralla on Suomen valmentajien ja fysiikkavalmentajien järjestämä koulutuskokonaisuus.
– Näen, että koulutuksella on todella iso merkitys. Ajatustenvaihto muiden valmentajien kanssa on hedelmällistä ja usein saa myös uusia näkökulmia ja tapoja omaan tekemiseen. Oman lajin valmentajien lisäksi pidän tärkeänä myös kontakteja muiden lajien valmentajiin. Ne antavat tosi paljon! Ringette on mielenkiintoinen laji, joka muuttuu koko ajan. Koulutukset ovat hyvä tapa pysyä mukana muutoksessa ja kehittää omaa tekemistä ja omia pelaajia vastaamaan muuttuviin vaatimuksiin.
Nina Sundell on ollut U21-maajoukkueen mukana keväästä 2018. Nyt on alkamassa kolmas kausi nuorten matkassa.
– Nuoret pelaajat ovat yleensä todella vastaanottavaisia ja uskaltavat kokeilla rohkeasti uusia asioita. Haastavinta on pelaajien täydellisyyteen pyrkiminen ja epäonnistumisen pelko. Pelaajien pitäisi oppia ajattelemaan enemmän itse. Minusta valmentajan tehtävä ei ole sanoittaa jokaiselle tilanteelle ratkaisua, vaan valmistaa pelaajia kohtaamaan muuttuvat tilanteet, joita kaukalossa ja urheilijan elämän varrella tulee vastaan, hän alleviivaa.
Kuva: Andre Vandal
Alkavalta päävalmentajakaudeltaan Nina Sundell odottaa taitavia pelaajia ja heidän kehityksensä näkemistä seurajoukkueissa ja leireillä. Lisäksi hän korostaa hyvän yhteishengen ja kovan työnteon merkitystä sekä yhteistyötä U18-maajoukkueen sekä naisten maajoukkueen kanssa.
– Haluan koota joukkueen niin, että mahdollisimman moni lahjakas pelaaja pääsee näyttämään kykynsä osana maajoukkuetoimintaa. U21-maajoukkue on ihannetapauksessa ponnahduslauta naisten maajoukkueeseen ja pitkälle uralle naisten kilpasarjoissa. MM-kulta kotikisoissa on ehdoton tulostavoitteemme, hän painottaa.
Sundell arvostaa U21-maajoukkueen johtoryhmää, jonka uutena valmentajana nähdään naantalilainen Riikka Vainio.
– Aivan mahtavaa saada Riikka mukaan! Tutut huoltajat ovat huippujuttu myös. Meillä oli viime projektissa tosi hyvä fiilis johtoryhmässä. Tavoitteena on jatkaa samalla linjalla, hän kertoo.
Seurajoukkueiden valmentajille sekä joukkueeseen mieliville pelaajille Sundellilla on terveisiä:
– Olkaa aktiivisesti yhteydessä ja jos mahdollista, lähettäkää pelivideoita. Tulen kyllä itsekin ottamaan yhteyttä ja haluan tehdä yhteistyötä seuravalmentajien kanssa. Pääosa harjoittelusta ja pelaamisesta tapahtuu kuitenkin omassa joukkueessa, eivätkä kaikki onnistumiset aina välity meille, jollei valmentajien kanssa tehdä yhteistyötä, hän muistuttaa.
– Haluan nähdä, että pelaajat ovat oikeasti valmiita tekemään töitä ja sitoutumaan yhteisen tuloksen eteen. Sen pitää näkyä leireillä, mutta myös tekoina kauden aikana. Yhteishenki on minulle todella tärkeä asia ja se, että tehdään asioita joukkueen eteen.
Nina Sundelilla on 20 vuotta kokemusta pelaajana ja
viisi vuotta valmentajana. Kuva: Timo Kupiainen
Hyviä neuvoja ihan jokaiselle pelaajalle, jokaiseen joukkueeseen.
Teksti: Terhi Pinomäki