Responsive, lightweight, fast, synchronized with CSS animations, fully customizable modal window plugin with declarative state notation and hash tracking.
Please click “OK” to allow audio playback
In Memoriam: Alpo Lindström
Alpo Lindström syntyi 23.1.1936 Uudenkaupungin ulkosaaristossa, Tevaluodossa. Alpon perhe muutti Naantaliin 1937. Alpon lapsuutta varjosti sota. Pieni poika lähetettiin sotalapseksi vauraaseen Etelä-Ruotsiin. Yhteydenpito sinne jatkui läpi elämän.
Alpo oli nuorena intohimoinen urheilija. Vaimo Pirkko voitti Naantalin Löylyn edustajana nuorten suomenmestaruuden viestisuunnistuksessa. Alpo heitti kiekkoa ja juoksi pika-aitoja. Moukarinheiton nuorten piiriennätys oli vuosikymmenten ajan Alpon nimissä. Urheilu-ura jatkui jääkiekon pelaajana ja myöhemmin valmentajana. Alpo toimi edustusjoukkueen johtajana ja VG-62 jääkiekon johtokunnassa.
Vuonna 1979 tytöt ja naiset pääsivät aloittamaan ringetteharrastuksen Naantalissa. Tästä vauhdikkaasta ja jännittävästä joukkuelajista ei ennen tuota vuotta ollut Suomessa tietoakaan. Toki tytöt pelasivat jo jalkapalloa, koripalloa ja lentopalloa, mutta jääpeli puuttui.
Alpo ja poika Jan valmensivat C-junioripoikien jääkiekkojoukkuetta. Noin kymmenen tytön joukko kulki mukana kannustamassa poikia harjoituksissa ja pelimatkoilla.
Alpo ja Jan pohtivat, minkä harrastuksen voisivat tarjota näille reippaille ja mukaville, hyvin käyttäytyville nuorille naisille. Mietinnässä oli jo tyttöjen jääkiekon aloittaminen, mutta turkulainen Juhani Wahlsten ehdotti toista lajia. Tytöille suunniteltua, vauhdikasta ja taitoa vaativaa ringetteä. Lajin oli Kanadassa aloittanut jo vuonna 1963 Sam Jacks.
Jääharjoitukset aloitettiin Teljentien kentällä luonnonjäällä marraskuussa 1979. Tyttöjen joukko kasvoi nopeasti suuremmaksi ja sai myös asianmukaiset varusteet talven kuluessa. Varusteilla tuolloin tarkoitettiin Alpon katkenneista jääkiekkomailoista tekemiä ja maalaamia mailoja, polvisuojia, hanskoja ja kypärää. Mailat olivat tuolloin kolmea eri väriä, punainen puolustajilla, sininen hyökkääjillä ja valkoinen centterillä, joka sai pelata kaikilla kentän alueilla. Mitään aikarajoituksia rinkulan hallussapitämiselle ei ollut, joten hyvä pelaaja pystyi kuluttamaan useammankin minuutin tarvittaessa.
Harjoituksia pidettiin ulkojäällä kaksi kertaa viikossa, torstaisin ja sunnuntaisin. Juuso Wahlsten, turkulainen jääkiekkolegenda kävi ryhmää opastamassa ja toi ”oikeita” rinkuloita harjoituksiin tammikuussa 1980. Mukana harjoituksissa tuolloin oli jo viitisentoista nuorta naista.
Ensimmäinen SM-turnaus pidettiin Uudessakaupungissa keväällä 1980. VG:n alle 15 -vuotiaat voittivat mestaruuden ja yli 15- vuotiaat kärsivät ensitappion Turun joukkueelle, mutta voittivat kuitenkin mm. Kiekkoreippaan murskaluvuin 8-0. Joukkueita oli mukana yhteensä 12.
Alposta tuli VG-62:n ringettejaoston ja Varsinais-Suomen alueen ensimmäinen puheenjohtaja sekä yksi Suomen Ringetteliiton perustajista ja liiton varapuheenjohtaja. Pohjoisamerikkalaisten kanssa perustettiin Kansainvälinen Ringetteliitto, jonka hallitukseen Alpo valittiin. Lajin parissa matkoja tehtiin Kanadaan, Itävaltaan, Saksaan, Ruotsiin ja Tšekkoslovakiaan. Perheen kuopus Mari oli mukana VG:n voittoisassa joukkueessa.
Alpo oli parikymmentä vuotta Naantalin liikuntalautakunnan jäsen. Hän sai mm. Opetusministeriön Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultaisen ansiomerkin vuonna 1991 ja Ringetteliiton kultaisen ansiomerkin hieman myöhemmin. Alpo nimettiin myös Naantalin Kunnon Kuntalaiseksi ja hän on VG-62 ry:n kunniajäsen numero 2.
Alpo Lindström on kerännyt vuosikymmenten ajan talteen kaikki naantalilaisesta ringetesta kertovat lehtiartikkelit, ne löytyvät nykyisin seuran toimistosta. Yhdessä Juha Ahokkaan kanssa Alpo ja Jan Lindström keräsivät ensimmäisen ringetteoppaan 1980 -luvun alussa Raittiuskasvatusliitolle, sitä painettiin yhtensä 6000 kpl. Vuosien 1983-84 vaihteessa VG:n joukkue teki ensimmäisen ringettereissunsa Kanadaan, lajin mekkaan. Joukkue pelasi silloin Montrealissa ja Torontossa.
Alpo oli esikuva ja tukija monelle nuorelle. Hän oli rakas isä ja ukki, jolle hetket perheen kanssa mökillä Tevaluodossa olivat tärkeitä. Alpo ehti tutustua myös useampaan lapsenlapsenlapseensa viimeisinä viikkoinaan.
Alpon motto oli, että ”mestaruudet eivät ole tärkein asia, vaan se, että nuorilla on mahdollisuus harrastaa lajia”. Alpon nimeä kantavaa Alpo Fair Play -palkintoa on jo vuosikymmenten ajan jaettu VG:ssä kauden päätteeksi seuran reiluimmalle pelaajalle. Palkinto on vielä tänäkin päivänä ringettejaoston arvostetuin huomionosoitus.
Alpon voimat ehtyivät 85 vuoden iässä 12.7.2021.
Jan Lindström, Naantalissa 23.8.2021
Alpo Lindstöm, VG:n kunniajäsen nro 2, v. 2017 VG-62.
Kuvassa: vas. Kirsi Viro, Samu Rissanen, Alpo Lindström, Pauno Kymäläinen, Jan Lindström.